Anatomie
De schouder geldt als het meest complexe gewricht van het lichaam. Het kan enorm veel verschillende bewegingen maken.
Het schoudergewricht bestaat uit:
- Schouderblad;
- Kop van bovenarm;
- Sleutelbeen;
- Verschillende spieren, pezen en banden die verbonden zijn met nek, sleutelbeen, ribben en borstwervels;
- Slijmbeurzen die ervoor zorgen dat de verschillende weefsels en botten glad over elkaar heen kunnen bewegen;
- Zenuwen en bloedvaten.
Oorzaken van klachten
Omdat er zoveel verschillende onderdelen zijn in een schoudergewricht zijn er vele oorzaken waarom u klachten heeft.
Bij normale spierpijn bijvoorbeeld zijn er kleine beschadigingen in de spieren ontstaan door training. Deze herstellen uit zichzelf, er ontstaat spiergroei doordat de spierweefsels dikker worden. De spier is nu sterker geworden, er is geen therapie nodig.
Het kan echter ook zijn dat er meer beschadiging is opgetreden, waardoor het niet meer mogelijk is voor het lichaam om zelf te herstellen. Dan is fysiotherapie wel nodig om van uw klachten af te komen.
Schouderblessures blijken langdurige blessures te zijn…
Niet zelden vraagt het herstel maanden, hoewel de nieuwe behandelmethoden, zoals Shockwave en Dry Needling effectief blijken te zijn en de behandeltijd beduidend verkorten.
Behandeling van een schouderblessure is echter wel een specialisme!
Onze schoudertherapeuten zijn o.a. opgeleid bij de N(ek) S(chouder) A(rm) opleiding in Groningen (methode Stenvers), bij het Schoudernetwerk Nederland via Schoudernetwerk Twente, bij de Maitland opleiding en/ of bij Nexus en kunnen u bij uw klachten verder helpen.
Zij houden hun kennis op peil door bijeenkomsten over schoudertherapie bij te wonen en regelmatig aanvullende cursussen te volgen.
Wat kunnen de klachten zijn?
De klachten verschillen uiteraard per patiënt!
Een combinatie van klachten wordt regelmatig gezien.
- Pijn, deze kan eventueel uitstralen naar de nek, rug, borstbeen, elleboog en/ of hand, is continue aanwezig of in periodes.
- Bewegingsbeperking.
- Krachtsverlies.
- Doof gevoel, mogelijk door inklemming van een zenuw of bloedvat. Continue of in periodes aanwezig.
- Coördinatieproblemen.
Wat kunnen de oorzaken van klachten zijn?
Pijn kan veroorzaakt worden door:
- Overbelasting door te intensief gebruik, bv bij krachtsport, tennis, squash, volleybal, handbal, vechtsporten en roeien.
- (Onge)val, klap of stoot. Hierbij zijn er verschillende blessures die kunnen optreden:
* Pezen, banden en kapsel kunnen opgerekt zijn.
* Kneuzing van pezen, banden, kapsel.
* In- of afgescheurde pezen.
* Luxatie van het gewricht, de zogenaamde schouder uit de kom.
* Breuk van schouderblad, schouderkop of sleutelbeen. - Ontsteking van slijmbeurs, pezen of kapsel door overbelasting, zoals typen, strijken of stukadoren (telkens dezelfde beweging maken), intensief sporten of een ongeval.
Bijvoorbeeld: een ontstoken slijmbeurs zwelt op en kan klem komen te zitten tussen de verschillende onderdelen van het gewricht. - Inklemming van zenuw of bloedvat. Door overbelasting, ongeval of breuk kunnen zenuwen of bloedvaten bekneld raken waardoor ze onvoldoende ruimte hebben om goed te kunnen werken. Deze pijn straalt vaak uit naar de nek, rug, arm, elleboog of hand. Vaak wordt ook een tintelend gevoel aangegeven, maar ook een zwaar gevoel of kloppende pijn komen regelmatig voor.
Het is zelfs mogelijk dat een arm of hand een andere kleur krijgt door een inklemming bijv. bij een Thoracic Outlet Syndroom. - Frozen Shoulder. Letterlijk een bevroren schouder.
Deze klachten beginnen sluipend met lichte pijn in het hele gewricht. Door de pijn wordt de schouder minder gebruikt totdat blijkt dat normale bewegingen zeer pijnlijk zijn geworden of zelfs onmogelijk. Een jas aantrekken, fietsstuur vasthouden, auto besturen, boven uit de kast iets pakken of iets optillen zijn handelingen die niet meer vanzelfsprekend zijn. - Verkeerde (werk) houding.
- Na een operatie aan de schouder. Bij een in- of afgescheurde pezen zal vaak een operatie nodig zijn.
Bij beknelling van vaten of zenuwen, een botbreuk en soms ook bij Frozen Shoulder kan een operatie noodzakelijk zijn. - Reumatische aandoeningen. Hierbij vergroeien de oppervlakken van de botten en worden pezen stijver.
- Cysten zorgen ervoor dat er onvoldoende ruimte is om spieren, pezen, kapsel, bloedvaten, zenuwen en slijmbeurzen goed te laten bewegen.
- Verkalkingen in het gewricht, meestal op een pees.
- Stress.
Een of meerdere combinaties van bovenstaande klachten zijn uiteraard ook mogelijk!
Behandeling schouderblessure
Er zijn verschillende behandelmethoden voor een schouderklachten, zodat u zo snel mogelijk weer optimaal kunt functioneren in uw dagelijks leven, werk, hobby en sport!
Vaak zal gekozen worden voor een combinatie van deze methoden om een beter en sneller herstel van de klachten te krijgen.